Shelter (2010)

Fatih Varlık
0
Cara işinde oldukça başarılı,adli olayların çözülmesinde rol sahibi önemli bir psikiyatristdir.Daha öncede sık karşılaştığı kişilik bozukluğu sendromu yaşayan bireyler üzerinde tanı yetisine sahiptir ve böylelikle pek çok polisiye olayın çözülmesinde de mahkemede yerine almaktadır.Günün birinde babasının (Dr. Harding)telefon ile ulaştığı Cara,hayır deme fırsatını bulamadan yeni bir dosyanın içerisinde bulur kendisini. Dr. Harding,sokakta bulunan ve meslektaşı Charles tarafından kendisine sevk edilen,Adam isimli bir eleman üzerinde çalışmalar yapmaktadır.Cara’nın gelmesinin ardından Adam ile özel bir seans ayarlayan Dr.Harding,her zaman olduğu gibi yine kızının yeteneklerini sorgulamaktadır.Odanın dışındaki gözetim noktasından Adam ve Cara’nın sohbetini dinleyen ve kızının neyle karşı karşıyaya olduğunu çözmesine isteyen Harding,onu nasıl bir belaya bulaştırdığının ise farkında değildir.
Cara seansın başında adının David olduğunu söyleyen,tekerlekli sandalyeye mahkum bir adamla,her zaman yaptığı tipik bir takım testleri tekrarlar.Ancak işin garip olan kısmı, Dr. Harding’in odaya dışarıdan müdahale ederek telefon açmasının akabinde ortaya çıkacaktır.Telefona cevap veren David, Dr. Harding’in Adam ile görüşmek istiyorum sözlerini duyduktan sonra adeta transa geçerek Adam karakterine bürünmüştür.Daha öncede buna benzer davalarla sık karşılaşan Cara ise asıl sürprizi Adam’ın yürüdüğü görünce fark edecektir.Evet! bu dava diğerlerinden bir hayli farklıdır.Cara ilk defa fiziksel olarak birbirinden tamamen farklı iki karakterin aynı beden üzerinde yaşadığına şahit olmuştur.(David’ın herhangi bir göz sağlığı problemi yokken,Adam’ın renk körü olması;David tekerlikle sandalyeye mahkumken,Adam’ın yürüyebiliyor olması cidden ilgi çekici)Kısaca babası Cara’yı şaşırmayı başarmıştır.


Adam’ın asıl karakter,David’in ise Adam’ı etkileyen karakter olduğu temasından yola çıkan Cara,David’in çocukluğunun geçtiği eve ulaştığında onun yıllar önce bir cinayete kurban gittiğini anlayacaktır.İşin ilginç yanı ise David’in öldürüldüğü zaman,Adam'ın sadece altı yaşında olduğudur.Peki ama nasıl bir olay olmuştur ki Adam,David karakterinin zihninin bir köşesinde yaşatarak adeta onu bedeninde beslemektedir?Araştırmalarına devam eden Cara,Adam’ın David’in cinayete kurban gittiğini günün uzaktan bir izleyici olduğunu ve akabinde zihninde canlanan bu kötü olayla onu belleğinde yaşatmaya devam ettiğini  düşünmeye başlar.Ancak bir sonraki seansta Adam’ın yeniden transa geçerek bu sefer Wes isimli biri olduğunu söyleyerek uyanması,Cara’nın teorilerini alt üst etmeye yetmiştir.Zaten Dr. Harding’in asıl amacı da budur,her şeyi belli standartlara bağlamaya başlayan kızına,düşünme yeteneğini kaybettiği ve olayların iç yüzünü sorgulamadığı için deyim yerindeyse mini bir ders vermektir.Ancak zaman ilerledikçe Adam’ın sahip olduğu parçalı kişiliklerin kaynağını bulmaya çalışan Cara,ip uçlarını birleştirmeye başlayacaktır.Özellikle Dr.Charles’ı öldürerek onun da kişiliğine sahip olmayı başaracak olan Adam,zannedilenin aksine zavallı bir hasta değil,inancını kaybetmiş ruhları toplayan kanlı bir zorbadır.Gerçekte Adam'ın kim olduğu ise belki de düğümü çözecek en önemli ipucu olacaktır.

Adam’ın sahip olduğu kişiliklerin hepsinin ölü olduğunun farkına varan Cara,bu kez hem kendisinin hem de ailesinin büyük bir tehdit altında olduğunu kavrayacaktır.Kurbanlarının sırtlarına haç benzeri bir sembol kazıyan Adam,nasıl bir karanlık geçmişten gelmektedir?
Olayların sırrını çözmede David’in annesinden yardım alacak olan Cara,dağların yükseklerinde yaşayan sosyal hayattan izole bir grup dini fanatikle(Holler ahalisi) sohbet etmek durumunda kalacaktır.Adam’ın sürekli olarak kurbanlarının inançları konusunda sorgulamasından yola çıkan kahramanımız,Papaz Christian Moore ve Holler ahalisi arasındaki geçmişte yaşanan bir takım gizemli olayları keşfederek bilenmeyenleri yavaş yavaş yerine oturtmaya başlayacaktır.Peki geçmişte neler yaşanmıştır?
"...Papaz Christian Moore,imansızlara sığınak ol..."

İyi;2010 yılının son derece iddialı psikolojik gerilim yapımlarından biri.Oyunculuk ve kurgu başarılı.
Kötü;-
Gereksiz;Kurgu biraz dağınık ilerliyor ancak emin olun finalde etkileyici bir şekilde birleşecek.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!