No Country for Old Men (2007)

Fatih Varlık
0
No Country for Old Men (2007)
Son dönemlerin en başarılı gerilim filmlerinden biri olan "İhtiyarlara Yer Yok",tipik Coen kardeşler kara mizah sinemasının örneklerinden.Kurgu olarak Fargo (1996) ile büyük benzerlik gösteren yapım,final bölümünde değineceğim birçok ortak özellik taşıyor.
Geyik avlamak için Meksika yakınlarında kurak bir alanda gezinen Llewelyn Moss,kanlı bir uyuşturucu ticaretinin ortasında bulur kendisini.Zaten halihazırda "Meksika sınırı" söz öbeğini duyar duymaz pek çoğumuz algıda seçicilik yaparak uyuşturucu ticareti ve kartel cinayetlerini ilişkilendirmiştir bile.İşte bu noktada bol kanlı bir eyleme şahit olan kahramanımızın,cesetlerin arasındaki yüklü miktardaki para gözüne ilişir.Zaman kaybetmeden daha doğrusu birileri paranın peşine düşmeden hemen çantaya aldığı gibi oradan uzaklaşan Moss,artık vicdanı ile baş başadır.Aynı günün gecesinde yaptığının şeyin doğru olmadığı düşüncesi ile yeniden olay yerine dönen kahramanımızın bu sefer ilkinde olduğu gibi şansı yaver gitmeyecektir. Zira öncesinde tahmin ettiği gibi birileri paranın peşine düşmüştür ve panikten kamyonetini oracıkta unutan Moss için tehlike çanları çalmaya başlamıştır.
Para çantasını aldığı gibi ortadan kaybolmaya çalışan Moss,ne yazık ki peşine sıra dışı psikopat bir katili takmıştır.Anton isimli bu seri katil;ilginç saç tıraşı olan ve birbirlerinden tuhaf silahlarıyla doğası gereği etrafa dehşet saçmaya başlamıştır.Çantanın içerisindeki sinyal cihazı sayesinde Moss ne kadar uzaklaşsa da sürekli takibi sürdüren Anton'un durmaya niyeti yoktur.Anlaşılan av ve avcının ses getirecek buluşması kaçınılmaz görünmektedir.Bu arada Anton'un ardında bıraktıklarından izini süren kasabanın şerifi de olaya dahil olmuştur.Henüz kime ait olduğunu dahi bilinmeyen çanta dolusu para bakalım kime yar olacak...
Giriş bölümünde bahsettiğim gibi Coen kardeşlerin kendilerine has sinema kurgularından övgüyle bahsetmek gerektiği yadsınamaz bir gerçek.Öyle ki diğer filmlerinde de olduğu gibi gerek enteresan katil tiplemeleri gerekse kimseye yar olmayan yüksek meblada para esprisi ile işledikleri önermeler oldukça ilgi çekici.Genelde sıradan insanların başına gelen absürt olaylar ana temayı oluştursa da plansız ilerliyor hissi veren kurgu son derece sürükleyici.Tabii usta oyuncu kadrosundan da filmin başarısındaki rolü geri plana atılamaz.Baştan sonra gerilimi hissedebiliyorsunuz.


İyi;Fazla söze gerek yok,gerilim severlerin arşivleyip saklamaları gereken tam bir başyapıt.İzlemeyenlerin vakit kaybetmeden göz atması gerekiyor.
Kötü:Final (?)
Editör'ün Puanı

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!