The Reaping (2007)

Fatih Varlık
3
The Reaping (2007)
 Daha fazla ilgiyi hak eden, son derece başarılı bir korku gerilim filmi olan “The Reaping” şiddetle izlemenizi tavsiye ettiğim yapımlar arasında. Hafiften 'Silent Hill' filminin de tadını alabileceğiniz bu yapımda; gerek oyunculuk gerekse kurgu bir hayli başarılı… Malumunuz genelde korku-gerilim filmlerinin başarısındaki en önemli anahtar; oyunculuk ve sizi sıkmadan ilerleyecek olan aynı zamanda da hayal kırıklığına uğratmayacak başarılı bir kurgudur.
Katherine Winter uzun yıllar hem rütbeli asker olarak hem de din görevlisi olarak çalışmış aynı zamanda da bilimle haşır neşir olmuş orta yaşlarda bir bayandır. Sudan’a rahip arkadaşının daveti üzerine bir nevi misyonerlik yapmak için giden kahramanımız, orada yaşanan felaketlerde sorumlu gösterilmiş ve bazı tatsız olaylar sonucunda çocuğu ile eşini kaybetmiştir. Bu trajedik olaydan sonra dinin korkularla beslenen bir olgu olduğunu anlayan Katherine, kendisini bilime vermiş ve dinden uzaklaşmıştır. Pek çokları tarafından mucize olarak nitelenen ya da dini olarak manalar yüklenen sıra dışı olayları, bilimsel ip uçları bularak açıklayan ve genelde halk tarafından tanrının mucizesi olarak tanımlanan bir çok söylentinin, temelde basit bilimsel teoremlerle bağlantılı olduğunu savunan Katherine, ancak bu şekilde kocasının ve çocuğunun acı kaybına dayanabilmektedir.
The Reaping (2007)
Günün birinde Katherine Sudan gezisinden arkadaşı peder Michael’den çağrı alır. Peder sebepsiz yere gözleri önünde Katherine’in fotoğraflarının yanıp gitmesi ile dehşete düşmüştür. Dahası yanan fotoğrafları birleştirerek ters orak şekilde, çok eskilere dayanan satanist bir inancın sembolünün oluştuğunu gözlemiştir. Katherine’i her ne kadar arayıp uyarmak istese de, mutlak bilime inanan kahramanımızın artık ne dinle ne tanrıyla ne de şeytanla işi kalmamıştır. Bu telefon görüşmesinin akabinde üniversitede kendisini ziyaret için Haven’dan gelen Doug isimli bir adamla konuşan Katherine, yine mucize olarak bahsedilebilecek garip bir olayın içerisinde bulur kendisini. Hikayeye göre Loren isimli ergenliğe yeni adım atmış genç bir kız, abisini öldürmüştür ve bu olayın ardından metafizik olarak kana bulanan Louisiana bataklığı, yerel halkın inanışları gereği Loren de şeytani bir şeyler olduğunu göstermektedir. Doug’un ısrarları ile asistanı Ben ile birlikte Haven’a gitmeye karar veren kahramanımız, bölgeye ulaştığında gerçekten de balıkların tamamının yok olduğu, dahası göl etrafındaki mikro çevrenin tamamının alt üst olduğu kırmızı renge çalmış bir bataklık görür. Bol bol numune alan Ben ve Katherine olaya sebep olabilecek etmenin bir mikroorganinma olabileceği konusunda görüş belirtir.
The Reaping (2007)
Ben ve Katherine'a oldukça arkadaş canlısı izlenimi veren Doug, onlara evini açmayı da seve seve kabul etmiştir. Akşam yemeği sırasında bir anda pişirilen mangalın kurtlanması ve içinden çıkmaya başlayan böcekler ile ürperen üçlümüz, kasabada bir şeylerin giderek kötüye gitmeye başladığı konusunda hem fikirdir. Aynı gece kasabanın hemen dışındaki bir çiftlikte ansızın baş gösteren büyük baş hayvan ölümleri ise gerilimi tırmandırmıştır. Katherine’in aksine koyu bir Hristiyan olan Ben, yaşananların Musa firavun hikayesini andırdığını ve tanrının bu kasabaya bela yağdırıyor olabileceğini ısrarla dillendirir. Bu fikri şiddetle reddeden Katherine ise bahsedilen on mucizeye şu şekilde on bilimsel açıklama ile çürütür;
“M.Ö 1400 de bir grup öfkeli Mısırlı Nil nehrini kırmızıya çevirdi. Ama bilmedikleri, aslında kan olduklarını düşündükleri şeyin balıkları öldüren bir alg topluluğu olduğuydu. Kurbağa yumurtalarını yiyerek besleniyorlardı. Bu şekilde yenmeyen milyonlarca yumurta rekor sayıda yavru kurbağaya dönüştü ve sonra bunlar kıyıya vurarak öldü. Bu kurbağa cesetlerine bitler ve sinekler dadandı. Bitler mısır hayvanlarının %70’ini öldüren Mavidil virüsünü taşıdı. Sinekler ise insanlarda çıbana neden olan ruam bakteriyel enfeksiyonunu taşıdı. Daha sonra Nil çevresini 3 günlük bir kum fırtınası vurdu. Sonuç olarak; artan ısı bir anda soğuk Nil suları karşısında ateş gibi görülen elektrikli kum fırtınaları oluşturmuş olabilir. Ayrıca rüzgar Etiyopya çekirge sürüsünü de rotasından çıkarıp Kahire’nin merkezine sürüklemiş olabilir. Çekirgelerin dışkısının ise tahıllar üzerinde mikotosinler ortaya çıkarması ile, Mısırda gelenek gereği ilk doğanın sofrada daha büyük pay almasından ötürü toksitlerinin de onlarda daha fazla birikmesi normaldi.Yani kısaca on felakete on bilimsel açıklama mevcut.”


İyi; Kurgu, son çeyrek, yaşananların hem bilimsel hem de dini olarak mistik bir hava katılarak incelenmesi
Kötü;Bazı görsel efektler.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

3Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. üzgünüm ama çok bayat bir film. zorlama bir konu zorlama bir final.

    YanıtlaSil
  2. Hz Musa olayları bilimsel açıklanabilir zaten dinsel anlatımda kalkıp size baktire yolladık onlar sizi hasta etti demez . Ne bilsinler binlercve yıl önce baktiriyi. Ama bu olayların yaradanın etkisinden değil gibi anlatmak ne bileyim bilinçli bir şey

    YanıtlaSil
  3. Biraz daha silent hill ismini duyarsam kusacam cok aptal bir film o zira kadinin sacma israrlarina cocugun garip davranislarinin bos karsilanma muhabbetine hic ama hic mana veremedim ayrica karanliktaki sahnelerden birsey anlamadim havada kalmis kasinti kult olmaya zorlanmis bir film gercekten degmez ismini zikretmeye

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Accept !