Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Fatih Varlık
0

Before the Devil Knows You're Dead (2007)
 Ebeveynlerine ait butik bir mücevher dükkanını soymak için planlar yapan Andy ve kardeşi Hank, kimsenin burnunun bile kanamayacağı, tereyağından kıl çeker gibi bir soygun tasarlarlar. Kimsenin incinmeyeceği hususunda direten Andy, sigortadan gelecek parayla da işlerin tıkırına gireceğini düşünmektedir. Payına düşeni yapacağını söyleyen Hank ise planın yolunda gideceğinden emindir.
Before the Devil Knows You're Dead (2007)
Çocukluk yıllarından beri ailesinin en büyük ve aynı zamanda da babası tarafından sık sık eleştirilen çocuğu rolündeki Andy, aradan geçen yılların akabinde özel hayatında türlü sorunlar yaşayan, hayattan tatmin duygusunu yitirmiş, depresif bir karaktere dönüşmüştür. Düşük ölçekli bir emlak şirketinde yönetici olarak çalışmakta, ufak tefek üçkağıtlar çevirerek yolunu bulmaktadır. Karısıyla yaşadığı problemlerin bir türlü üstesinden gelemeyen kahramanımız, çözümü sentetik uyuşturucularda aramakta, haliyle de günden güne tükenmektedir. Öte yandan maddi açıdan ağabeyinden de daha sıkıntılı bir pozisyonda olan, her şeyi eline yüzüne bulaştıran Hank ise Andy' nin torpiliyle girdiği şirkette ayak işleriyle uğraşmaktadır. Çocukluk yıllarından beri gerek bebek yüzlü olması, gerekse çocuksu tavırlarıyla ailenin göz bebeği olmayı başaran Hank, en iyi günlerinin çoktan geride kaldığının farkındadır. Eşine ve çocuğuna karşı sorumluluklarını yerine getirememekte, hayatın zorluklarıyla yüzleşmek zorunda kalmaktadır. İşin kötüsü eskiden beri alışık olduğu şekilde zoru görünce kaçan bir karaktere sahip olan Hank, bir bakıma Andy'nin desteğiyle ayaklarının üzerinde durabilmektedir.
Ağabeyinin önerisi üzerine kimsenin zarar görmeyeceğine ikna olan Hank, yüklü miktarda paraya da ihtiyacı olduğu için soygun fikrine sıcak bakar. Sigortadan gelecek parayla ailesinin de mağdur olmayacağını düşünür. Detaylı bir plan yapan Andy, basit olarak gördüğü ayak işlerini kardeşi Hank' e paslar. Soygun günü geldiğinde ise bir dizi yanlış anlaşılma ve aksilik üzerine tüm planlar suya düşer. Dahası asla yaşanmaması gereken en kötü senaryolardan biri gerçekleşir. Etik kaygılar ve yoğun suçlamalarla tam bir aile dramına dönüşen soygun kahramanlarımızı köşeye sıkıştırır. Andy ve Hank bir yolunu bulup bu açmazdan çıkmak zorundadır...

İyi; Konu itibariyle klişe olarak değerlendirilebilir ancak kurgu, senaryo ve oyunculuk olarak üst düzey bir yapım olduğunu söylemeliyim. Birden fazla perspektif üzerinden hikâyenin yansıtılması, sinematikler, karakter gelişimleri, diyaloglar ve giderek tırmanan gerilim seviyesiyle göz atılması gereken başarılı bir dram-gerilim filmi.
Kötü; -
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!