Event Horizon (1997)

Fatih Varlık
3
 
'Yıl 2047,yedi yıl önce güneş sisteminin dışına araştırma-geliştirme amacıyla yollanan ve kaybolan "Event Horizon" adlı uzay gemisini bulmak için bir kurtarma gemisi uzayın derinliklerine gönderilir. Ancak araştırma ekibi kazazedeleri ararken korkunç sırlarla yüzleşmek zorunda kalacaktır.'
 Kayıp uzay gemisini bulmak üzere profesyonel bir kurtarma ekibi uzayın derinliklerine yollanır.Peki bu kayıp gemide kurtarmaya değer ne vardır?Bu sorunun cevabını arayan kurtarma ekibinin yanı sıra onlara bir bilim adamı da eşlik etmektedir.Öyle ki Dr.W. Weir oldukça soğukkanlı bir kişiliğe sahip olmakla birlikte adeta gemiye tapmaktadır ve ne pahasına olursa olsun bir an önce gemiye ulaşmak gayesindedir.Event Horizon'un gizemini açıklayabilecek tek kişi de hali hazırda ondan başkası değildir,zira bizzat kendisi geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Uzay,zaman,ışık hızı gibi günlük hayatta pekte sorgulamadıkları kavramlara uzak olan gemi mürettebatı, doktorun kendilerinden bir şeyler sakladığından  şüphelenmektedir.Öte yandan Dr.W. Weir daha çok kendi işine bakan gemideki diğer elemanları sadece Event Horizon’a ulaşmak için,araç olarak gören birisidir.
Şöyle ki Dr.W. Weir uzay-zaman bağlantısını gemidekilere şu şekilde açıklar;
Eline bir kağıt parçası alır ve üzerinde 2 delik açar;bu delikleri A ve B noktaları olarak tanımlar.Ardından mürettebata bu 2 nokta arasındaki en yakın mesafenin nasıl hesaplanacağını sorar.
-Bunun üzerine mürettebattan bir mühendis A ve B noktaları arasındaki en yakın mesafenin dik bir düz çizgi ile hesaplanacağını söyler.Ancak Dr.W. Weir onu şu şekilde ikna eder;
 -2 nokta arasındaki en kısa mesafenin sıfır olduğunu söyler ve kağıdı katlayarak A ve B noktalarını üst üste getirir.İşte Event Horizondaki gizem de bunun ta kendisidir. Event Horizon uzayı katlayarak mesafe almaktadır ve böylece her 2 noktada aynı zamanda olabilmektedir.Peki  o zaman Event Horizon uzayda ne amaçla bulunmaktadır ve işin daha garibi nasıl olupta kaybolmuştur?Bu arada sinir bozucu,latince bir ses kaydı ortaya çıkar.Ses kaydının önemi ise Event Horizon ile bağlantı kopmadan hemen öncesinde yaşananlara ışık tutmasıdır.^Libarate me^ (Beni kurtarın) ne demektedir?
Kurtarma gemisinde herkesin farklı bulunma gayeleri ve kendilerine özel tutkuları vardır.Ancak kurtarma gemisi Event Horizon’a yaklaştıkça herkes geçmişinde unutamadığı ve esiri olduğu olayları anlık olarak korkunç suretlerle yaşamaya başlar.Herkes tedirgindir.Acaba zaman ve akılları bir olup onlara oyunlar mı oynamaktadır?Kurtarma gemisi Event Horizon’u bulmayı başarır ancak işin kötüsü kendi gemileri ağır hasar almıştır ve onarılması gerekmektedir.Tabii bu fırsatı Dr.W. Weir’in kaçırması söz konusu değildir.Diğer mürettebat gönülsüz olsa da onları başka çareleri olmadığına inandırarak ve onarım için gerekli malzemelere bakmak amacıyla Event  Horizon’a girmeye ikna eder.Çok geçmeden esrarengiz olaylar yaşanmaya başlar.Gemidekiler doktorun bir şeyler sakladığından emindir.Çok geçmeden devasa bir küre mürettebat tarafından keşfedilir,peki bütün bu olanların sorumlusu bu küre olabilir mi?
Bu sırada Event Horizon’daki  bir bilgisayardan erişilen korkunç görüntüler,paniği ve hayatta kalma iç güdüsünü iyiden iyiye tetikler.Artık herkes hem kendi kişilik korkularıyla hem geçmişleriyle hem de olacakların endişesi ile hayatta kalmak için var güçleriyle savaşmalıdır.Görüntüler ise Event Horizon’un boyut değiştirip,uzayı katlayarak  ulaştığı son yerin neresi olduğu hakkında ip uçları vermektedir.


İyi;Event Horizon eski bir film olmasına rağmen halen onun tadında ya da yakın kalitede başka bir bilimkurgu-korku eksenli alternatif bulabilmek ne yazık ki mümkün değil.Bence herkesin izlemesi  hatta arşivlemesi gereken mükemmel bir yapım.Bilim-kurgu ve gerilim ancak bu kadar iyi harmanlanabilirdi.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

3Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. Listenin hepsini izlicem bu filmde admin baya güzelmiş .

    YanıtlaSil
  2. Bu film cidden çok iyi ama sana bi bilim kurgu-korku daha önericem admin sitende olmasını istediğim başyapıtlarda Alien (1979) izlediğimde 1979 yapımı film olduguna inanamadım :)

    YanıtlaSil
  3. 1997 yapımı olmasına rağmen gerçekten güzel bir bilim kurgu filmi. Lavrens Fishburn'un 1999 ylınıda Matrix filminde oynaması hiçde sürpriz değil.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!