Under the Shadow (2016)

Fatih Varlık
0
Under the Shadow (2016)
'İran - Irak savaşı 20. yüzyılın en uzun konvansiyonel savaşı olarak kabul edildi. 1980' den 1988 yılına kadar sürdü. Savaş boyunca, İran hızlı bir şekilde siyasal ve kültürel bir geçiş yaşadı. Kanlı 1979 İran Devrimi' nin mirası, on yıllık sürenin sonuna doğru; Irak, İran'ın stratejik şehirlerini bombalamaya başladı. İran aynı şekilde yanıt verdi. Hayatlar, korku ve endişenin büyüdüğü bir karanlığa daldı.'
Under the Shadow (2016)
İran- Irak savaşının süregeldiği yıllar boyunca kültürel ve sosyolojik değişimler yaşayan İran halkı, büyük bir toplumsal devrimin sancılarını yaşamaktadır. Savaşın başlarında üniversitede tıp eğitimi alan Shideh, siyasetle fazlaca ilgilenmesinden ötürü üniversiteden ayrılmak durumunda kalır.Yine kendisi gibi doktor olan eşi Iraj ile tanışıp Tahran' a yerleşen kahramanımız, deyim yerindeyse savaşla beraber büyüyen Dorsa isimli bir kız evlat sahibi olur. Her an çatışmalar ve patlamaların yaşandığı Tahran' da aile yaşantısı sürdürmenin ötesinde gündelik hayatın tüm zorluklarını  hisseden Iraj-Shideh çifti, bütün güçlüklere rağmen kızları Dorsa için savaşın bittiği, aydınlık bir gelecek hayalleri taşımaktadır. Annesinin ölümünün ardından onun vasiyetini yerine getirmek için üniversiteye dönüp, araştırmalarına devam etmeyi uman Shideh, ne yazık ki ret cevabı alır. Öte yandan Iraj ise senelik zorunlu askerlik hizmeti için evinden çok uzaklara tayin edilir. Dorsa ile bir başına kalan Shideh, kendi ayakları üzerinde durabildiğini ve Dorsa' ya hem annelik hem de babalık yapabileceğini ispatlamak için Iraj' ın ailesinin yanına gitme önerisini geri çevirir. Her gece patlamaların ve siren seslerinin duyulduğu Tahran' da, politik rejimin ve ataerkil yapının  tüm baskılarına göğüs germeye çalışan kahramanımız, bir yandan da Dorsa' nın uyku sorunuyla uğraşmaktadır. Dorsa geceleri kabuslar gördüğünü söyleyip, evde yalnız olmadıklarını dillendirmektedir. Dahası oyuncak bebeğinin ortadan kaybolmasında annesinin ihmali olduğunu düşünen Dorsa, Shideh' in halihazırda bozuk olan sinirlerini daha da gerip hırçınlaşmasına sebep olur.  Arkadaşlarının cinler hakkında anlattıkları minik Dorsa için bir hayli ürkütücüdür. Zamanla Dorsa' ya hak vermeye başlayan Shideh ise karanlıkta gölgeler görmeye, gecenin bir yarısı ayak sesleri duymaya başlar. Öte yandan yoğun bombardıman altında olan Tahran' da komşularının da teker teker taşınıp kuzeye gitmeleri sonrasında, binada bir başlarına kalan kahramanlarımız giderek çaresizliğin içine sürüklenirler. Evde gerçekleşen gizemli olaylarsa her zamankinden daha rahatsız edici ve ürpertici bir hal alır...
Rüzgar, her yerde olabilen; gizemli, ruhani ve.büyülü güçler barındırır. Nerede korku ve kaygı varsa, orada rüzgar esmeye başlar.


İyi; Savaş atmosferinin başarılı şekilde yansıtıldığı, İran' da ki kültürel ve sosyolojik değişimin girdaplarını sürükleyici bir kurguyla anlatan, ortalamanın üzerinde bir dram- gerilim filmi. Oyunculuk ve gizem seviyesi de tatminkar.
Kötü; Pek çok klişe barındırsa da hikayesi ve anlatım şekliyle göz atılması gereken bir yapım.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!