El hoyo (aka The Platform) (2019)

Fatih Varlık
0
El hoyo (aka The Platform) (2019)
Üç tür insan vardır; yukarıdakiler, aşağıdakiler ve düşenler.
Goreng, dört duvarla çevrili, pencereleri bulunmayan klostrofobik bir odada gözlerini açar. Uyku sersemi, duvardaki 48. kat yazısına ve hemen karşısındaki yatakta oturan kendisini Trimagasi olarak tanıtan yaşlı adama dikkat kesilen kahramanımız, etrafı kolaçan ederek görünüşteki oda arkadaşına sorular yağdırmaya başlar. Buraya nasıl geldiğini anımsadığı kadarıyla anlatan ve gönüllü olduğunun altını çizen Goreng, yeni birileriyle tanışmak ve muhabbet etmekte isteksiz yaklaşan Trimagasi' den en nihayetinde dişe dokunur bilgiler edinmeyi başarır. 
El hoyo (aka The Platform) (2019)
Burasının her katta birer oda ve her odada ikişer kişinin kaldığı distopik, dikey bir hapishane olduğunu anlatan Trimagasi, şanslı olduklarını zira orta katlarda yer aldıklarını söyler. Daha önce farklı katlarda birkaç ay geçirdiğinden de bahsederek, bulundukları katın her şeyden önemli olduğunu vurgular. Zira odanın tam da orta yerinde bir delik bulunmakta, üstlerinde 47 kat olduğu gibi, görünüşe göre altlarında çok daha fazlası bulunmaktadır. Deliğin günün belirli saatlerinde platform olarak hizmet verdiğini ve o süreçte üst kattakilerden yiyecek olarak her ne kaldıysa tüketebileceklerini söyleyen Trimagasi, her ayın sonunda ise yönetimin belirleyeceği şekilde bulundukların katın değişeceğini, birkaç farklı kuraldan da bahsederek izah eder. Günün birinde birinci katta gözlerini açıp, ziyafet sofrasına ilk oturan olmanın hayallerini kuran kahramanımız, Goreng' den minnattar olmasını ve bulunduğu katın keyfini sürmesini ister. Yaşlı ve huysuz Trimagasi' nin anlattıklarını deli saçması olarak gören Goreng, başkalarının yediği yemekten arta kalanları tüketmeyi reddedeceğini söyleyerek duruma karşı çıkar. Dahası altlarında onlarca kat olduğunu ve yemeğin oralara ulaşmayacağını da hesaplayıp, etik bir tartışma başlatır. Umursamaz davranan Trimagasi ise paşa gönlün bilir, bir ay sonra çok daha aşağılarda bir katta uyanabilirsin diyerek, sahip olduklarının kıymetini bilmek hususunda uyarılarda bulunur. Zaten yönetimin birer obje taşıma hakkı verdiği platformda yanında kitap taşımayı seçen birinin tam manasıyla bir budaladan öte olmadığını dillendirip, alay eder. Öte yandan kahramanlarımız başlangıçta çok da iyi bir kimya yakalayamasalar da ilk haftanın ardından acı olsada realite ile yüzleşmeye başlayan Goreng, platform yaklaşınca güçten düşmemek için masada artık her ne kaldıysa tüketmeye odaklanır. Kendi rutinini geliştiren kahramanımız, günün birinde Trimagasi' nin uyarası ile ayın tamamlandığını ve sabah başka bir katta uyanacaklarını öğrenir. Ertesi gün gözlerini açtığında büyük bir süpriz onu beklemektedir...


İyi; Baştan sona sürükleyici, özgün bir konu içeren, oyunculuk ve diyaloglar olarak da oldukça beğendiğim, başarılı bir gerilim filmi. Verilen mesajlar ve alt metinler de düşündürücü olmasının yanı sıra bir o kadar da zekice.
Kötü; Bol kanlı, iğrenç olarak tanımlanabilecek abartılı sahnelere sahip...
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!