Censor (2021)

Fatih Varlık
0

Censor (2021) 
Seksenli yılların buhranlı atmosferinde, kamuya ait bir kuruluşta film sansürcüsü olarak çalışan Enid, masasının üzerine yığılan onlarca gore ve slasher film arasında hangilerinin sansürlenerek yayınlanacağı hangilerinin ise tamamen kızağa çekileceği kararı veren, niş bir ekibin parçasıdır. Bir yandan neolibarel politikalar bir yandan da korumacı söylemlerle, siyasilerin sürekli olarak sözlü yönlendirmelerine maruz kalan, dolayısıyla da ağır bir iş yükünü omuzlayan Enid ve arkadaşları, ellerinden gelenin en iyisi yapabilmek için uzun mesailer boyunca çabalamaktadır.
Censor (2021)
Çocuklara ve gençlere kötü örnek olabilecek yapımları reddederek ince eleyip sıkı dokuyan Enid, prensiplere dayalı bir şekilde profesyonelce çalışmayı sürdürse de can sıkıcı olaylar bir türlü peşini bırakmaz. Her gün onlarca filmi değerlendirmek zorunda kalan Enid, dağıtılması için onay verdiği filmlerden birindeki cani bir karakteri taklit ederek bir dizi cinayete karışan lokal bir adamın basına malzeme olması sonrasında tabiatıyla diken üstündedir. Amirlerinin baskıları yetmezmiş gibi bir de gazetecilerin peşine düşmesi ve sansür olayının sürekli olarak gündemde tutulması stres seviyesini günden güne arttırır. Öte yandan ailesinin radikal bir karar alarak, yıllar önce kaybolan kardeşinin ölüm ilanını imzalaması da ekstra bir şok dalgası yaratır. Zira kardeşinin ölmüş olabileceğini kabullenmek istemeyen Enid, aksi olsa bunu hissedeceğinden dem vurur. Kırılgan bir ruh haline bürünen kahramanımız, kardeşine büyük özlem duymakta, olan bitenlerin de etkisiyle tekrardan anılarını yoklamaya çalışmaktadır. Puslu hatıralarına güvenip güvenmeme hususunda muallak düşüncelere dalan Enid, günün birinde masasına getirilen tipik gore filmlerden birini incelerken, anılarının depreştiğine şahit olur. Filme ve yönetmenine özel olarak ilgi duymaya başlayan kahramanımız, bir yandan ızdırabını dindirebilmenin yolunu bulmuşken bir yandan da kız kardeşinin izini sürmektedir. Çok geçmeden bilişsel uyumsuzluklar sergilediği hisseden Enid, gerçeklik ve kurgu arasında yönünü ayırt edemez hale gelir. Çıkış noktası arayışı ise giderek daha da derinlere dalmasına sebep olan tekinsiz bir atmosfere sürükler...

İyi; Kurgu ve atmosfer olarak başarılı bulduğum, gizem seviyesi olarak da göz atılabilecek türü sevenlerin şans vermesi gereken bir alternatif. Oyuncu performansları da tatminkâr.
Kötü; Düşük bütçeli bir yapım ve ağır bir tempoda ilerlediğinden ötürü genel izleyici kitlesine hitap etmeyebilir.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!