Boîte noire (2021)

Fatih Varlık
0

Boîte noire (2021)
Genç bir ses mühendisi olan Mathieu, uçak kaza-kırım raporları düzenleyen teknik bir büroda çalışmaktadır. Doğuştan yetenekli bir mühendis olan kahramanımız, kaza-kırım olayları sonrasında CVR (Cockpit Voice Recorder) kayıtlarını dinleyip, olayların çözümlenmesinde pay sahibi olan başarılı bir mühendistir. Kimi zaman kılı kırk yaran titiz kişiliğinden ötürü meslektaşları ve amirlerinin eleştirilerine maruz kalsa da işini hakkıyla yapmayı seven Mathieu, yine kendisi gibi havacılık sektöründe çalışan eşi Noemie ile birlikteliğini sürdürmektedir.
Boîte noire (2021)
European Havayollarına ait Atrian 800 uçuşunun, henüz bilinmeyen sebeplerden ötürü Alp dağlarına düşmesi sonrasında, 316 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza, tüm ülke kamuoyunun dikkatinin araştırma bürosuna yönelmesine sebep olur. Yakın tarihte sertifikalandırılmış uçağın daha ilk uçuşunda saniyeler içerisinde irtifa kaybedip, hızla dağa çakılması sonrasında çeşitli komplo teorileri de kulaktan kulağa fısıldanmaktadır. Kaza sonrasında kara kutunun ve CVR' ın sağ salim ele geçirilmesiyle, soruşturma başka bir yöne doğru evrilmeye başlar. CVR verilerini analiz etmekle görevli baş analistin gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının akabinde dava için Mathieu görevlendirilir. Yorucu saatler ve uzun mesailer sonrasında önemli bir ipucu bulduğunu düşünen kahramanımız, her ne kadar olayları zaman çerçevesinden değerlendirdiğinde birtakım sorunlar göze çarpsada teorisini netleştirir. Dahası açıklamalarının günü kurtarmak için yeterli olduğunu düşünen amirlerinin de desteğiyle basın toplantısına davet edilir. Ses kayıtlarındaki somut ifadelerden yola çıkarak bunun bir terör saldırısı olabileceğini dillendiren Mathieu, medyadan gelen bazı çatlak seslerle karşılaşsa da olayı son derece kısa bir süre içerisinde açıklığa kavuşturduğu için üstleri tarafından terfi ettirilir. Öte yandan Noemie' de kariyeri için son derece önemli bir dönemeçten geçmektedir. Uzun süredir hayalleri kurduğu şirketten, Atrian' dan üst düzey bir pozisyon için aldığı teklifi tereddütsüz kabul eder. Mathieu ve Noemie için her şey yolunda gitmekte, uzun yıllardır verdikleri emeklerin meyvelerini toplamaktadırlar. Ancak Atrian 800 davasında bazı şeylerin çok aceleye geldiğinden dert yanmaya başlayan Mathieu, amirlerinden ek süre isteyerek araştırmayı genişletme talebinde bulunur. Kuruntulara ayıracak zaman olmadığı söylemiyle geri çevrilen kahramanımız, bir şeylerin yolunda gitmediğinden şüphelenmektedir. İç güdülerinin kulak vererek, kayıtları tekrar tekrar incelemeye devam eder. Şeytan ayrıntılarda gizlidir...


İyi; Baştan sona sürükleyici kurgusu ve atmosferik gerilim düzeyiyle, özellikle havacılık tutkunlarının kesinlikle göz atması gereken başarılı bir yapım. Oyunculuk ve gizem seviyesi de tatmin edici. 
Kötü: -
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!