The Cabin in the Woods (2011)

Fatih Varlık
7
The Cabin in the Woods (2011)
Uzun süredir beklediğim filmlerden biri olan The Cabin in the Woods'u en nihayetinde izleme fırsatı buldum.Gerek Imdb puanının yüksek olması  (ki genelde korku-gerilim eksenli yapımlar için yüksek puan almak çok zordur.)gerekse son dönemlerin en popüler korku-gerilim-fantezi filmi olması sebebiyle epey merak edenlerden biri de bendim.Öncelikle filmi tek kategori altında sınıflandıramayacağımı ve her ne kadar pek çok kişinin olumlu yorumlarına rağmen özgün olduğu söylenen senaryonun,çok başarılı olsa da bazı ufak devşirmeler sayesinde yardım aldığını ekleyeyim.
Filmin konusuna gelirsek;Beş üniversiteli genç(Dana,Curt,Jules,Marty ve Holden)hafta sonunu daha eğlenceli geçirmek için gözlerden uzak bir dağ evine gitmeyi planlarlar.Curt,kuzenin yakın zamanda aldığı kulübe hakkında hiç bir bilgiye sahip olmasa da arkadaşlarıyla beraber hoş vakit geçireceğinden şüphesi yoktur.Karavanla yola çıkan gençler sarp kayalıklar ve sık ormanlarla çevrili taşra yollarından geçtikten sonra karanlık tünele girerler.İşte bu andan itibaren hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Tüneli geçtikten kısa süre sonra meşhur kulübeye ulaşan kahramanlarımız daha ilk dakikadan bazı tuhaflıklar hissetmeye başlarlar.Zira odalar arasında bazı saklı geçitler ve duvarlarda hileli aynalar yer almaktadır.Eski ev sahiplerinin tuhaf insanlar olduğunu düşünmeye başlayan kahramanlarımız çok geçmeden rüzgar nedeniyle açıldığını düşündükleri bodrumun kapısı ile irkilirler.Meraklarına yenik düşerek alt kata inen gençler birbirinden ilgi çekici eşyaların bulunduğu esrarengiz bir depo içerisinde bulurlar kendilerini.Dahası her şey o kadar mistik ve cezb edicidir ki ellerine geçirdikleri eşyalarla meşgul olmaya başlayan kahramanlarımız,gün boyu yanında getirdiği esrarlı sigaralarla demlenen Marty'nin yeniden üst kata çıkma fikrini göz ardı ederler.Bu sırada eline geçirdiği mazisi olan eski bir günlüğü okumaya başlayan Dana,karanlık bir hikayenin içerisine dalmış gibidir.
Sonunda bodrumdan çıkmayı başaran gençler sanki bir şekilde yönlendirilmekte ve beyinlerine bazı tercihler empoze edilmektedir.Giderek farklı karakterlere bürünmeye başlayan kahramanlarımız çok geçmeden takım oyunundan uzaklaşıp bireyselleşmeye başlamıştır.Gecenin bir yarısı karanlık ormana giren Curt-Jules çifti ise aradan epey zaman geçmesine rağmen halen geri dönmemiştir.

Filmi izleyenler için;

-The Cabin in the Woods klişe bir grup genç ve başlarından geçen bir takım tuhaf olaylar ekseninden epey farklılaşan,filmin ikinci yarısından itibaren fantezinin ağır bastığı gerilim yüklü bir yapım haline dönüşüyor.Öyle ki Cube (1997) filmine benzer şekilde birilerinin hayatımızı kontrol ettiği ve yaşamak istiyorsak bazı erdemlere sahip olmalıyız fikri,arka planda yükselerek kendisini hissettiren temayı oluşturuyor.
-Kahramanlarımız dev tünele girdikleri andan itibaren dış dünyadan izole dev simülasyon alanına giriş yapıyorlar.Zira elektromanyetik olarak çevrelenen bölgeye dış dünyadan giriş yapmak ya da tam tersi olarak tünelden geri dönebilmek mümkün değildir.Burada az da olsa boyut kavramı akla geliyor.Silent Hill (2006) da olduğu gibi bir kez içeri girerseniz asla çıkamazsınız...
-Gençlerin kurban edildiği,yüzlerce insanın çalıştığı  simülasyon programı içerisinde aynen Cube (1997) yapımında olduğu gibi son teknolojiyi kullanan ve insanları bazı tercihlere zorlayarak ekran başından keyif alan hasta beyinli insanlar var.Satranç oyunundaki piyonlar misali hayatları yönlendirilen kahramanlarımız asla kazanamayacakları bir kumara zorla dahil ediliyor.
-En hoşuma giden noktalardan biri olan mistik eşyalarla dolu bodrum katında giren gençlerin yaptığı tercihlerin sonrasında başlarına bela almaları...O küçük bodrum katında neler yok ki.Her bir eşya farklı bir senaryo ile bağlantılı.Dahası masum eşyaların her biri korkunç kabuslardan çıkma dehşet verici yaratıklarla sembolize ediliyor. Boss canavarlardan tutunda,zombiler,dev yılanlar,garabet ucubeler vs.

İyi;Son çeyrek gerçekten çok başarılı.(güvenlik noktasındaki dar koridorda olanlar...)Nefessiz izleyeceğiniz sürekleyici kurgu benden tam not aldı diyebilirim.
Kötü;Son bölüm aynen Cube Zero (2004) de olduğu gibi dini bir havaya bürünüyor.Kadim yaratıklar,öbür dünya kavramı vs yerine daha farklı alternatif son daha iyi olabilirdi.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

7Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. Son zamanlarda izlediğim en muhteşem filmdi. Korku filmlerine aynı Edgar Wright gibi sağlı sollu sallamışlar, takdir ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'You think you know the story',bu sloganla zaten sinyallerini vermişti :)

      Sil
  2. Tünelden tekrar geri çıkılabiliyor, ihtiyar adam tüneli patlatmak için az mı yırtındı. Bide dev tünel yazmışsın da tünel baya dar ve kısaydı.

    YanıtlaSil
  3. @Adsız
    Öncelikle yorumunuz için teşekkürler;
    Tünelden evet teorik olarak çıkılabilir,ancak ben geri dönüşlerinin engellendiğinden bahsetmek istemiştim.Tünel aslında bir yanılsama,aynen Cube filminde rengarenk odalarda olduğu gibi,izin verilmedikçe kurtulabilmek oldukça zor.
    "Dev tünel" anlatımı zenginleştirmek için :D Birden fazla kez kullandığım için başına sıfat koyma gereği duydum.
    Anladığım kadarıyla incelemeyi dikkatle okumuşsunuz.Bu beni ziyadesiyle sevindirdi.

    YanıtlaSil
  4. sona kalan ve tek kurtulması gereken bakire kız modeli niçin ulaşılmak istenen tek hedef? bu hiç bir inanç sisteminde olmadığına göre acaba korku filmi kendi dinini(kutsalını mı) oluşturuyor böyle mi anlamalıyız? çünkü filmin sonlarına doğru bu vurgu var. izah ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. @Adsız
    Bu konuyu zamanında ben de araştırmıştım.Bazı teoriler mevcut hemen bahsedeyim;
    1)Bakire kız sona kalır,çünkü masumdur ve arkadaşlarının birer birer ölümlerini görerek acı çekmesi gerekmektedir.
    2)1970 lerde korku film furyasının hakim olması ile bakirlik olgusu üstün görülmekte ve özendirilmektedir.Zira Amerika'da 12 yaş üzeri bakir erkek olmadığı dile getirilmekte bu nedenle de sürekli bayanlar üzerinden kurgu ilerlemektedir.Zaten halihazırda bir grup genç ve maceraları temalı filmde de buna rastlanır.Bakire kız finale kalır.
    3)Bakire kız modeli kültürel bir arketiptir.Arketipler algı oluşturarak beyinde anlatılmak istenilen şeylerle ilişkilendirilirler.(Örneğin "Baba" filminde kral,"Cesuryürek" filminde kahraman arketipleri anlatılır.)Bu nedenle yarattığı çağrışımdan ötürü korku filmlerinde sık sık yer edinir.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.Daha fazlası için buraya tıklayınız...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, lütfen IMDB ye göre en iyi korku/gerilim filmleri için de bir liste yapar mısınız? Evet bilirsiniz IMDB yi bu tarz filmlere ikna etmek oldukça zor:)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!