As Above, So Below (2014)

Fatih Varlık
1
The Poughkeepsie Tapes (2007),Devil (2010) ve Quarantine serisinenden hatırlayacağınız başarılı yönetmen John Erick Dowdle'un yeni filmi 'As Above, So Below' mistik kurgusu ve maceraperest atmosferi ile 2014 yılının iddialı korku-gerilim yapımlarından biri...
Babası gibi tarih,simya ve mitolojiye meraklı olan Scarlett,babasının felsefe taşını bulabilmek pahasına gizemli bir şekilde ölümü üzerine yarım kalan işi tamamlamaya karar verir.İran'da gizli bir tünelde mistik bir heykel ve yazıtlar bulan kahramanımız,Paris'e dönerek eski dostu George'un bulduklarının çevirisini yapmasını ister.
As Above, So Below (2014)
En son Türkiye'de bir arkeolojik kazı sonrasında başını belaya soktuğu için Scarlett'e yardım etme hususunda çekinceleri olan George en sonunda ikna olur.Uzun yıllardır izini sürdükleri felsefe taşı anavatanlarında Paris'de yer altı tünellerde bulunmaktadır.Papillon isimli rehber ve onun iki arkadaşı ile toplamda beş kişi yer altı mezarlarını (catacomb) keşfe çıkmak üzere yola koyulan kahramanlarımız gerekli teçhizatları da alarak heyecan dolu bir serüvene yelken açarlar.Scarlett,Papillon ve arkadaşlarını büyük bir definenin peşinde oldukları vaadi ile ikna edebilmiştir.Daha önce defalarca yeraltı mezarları ve tünellerde keşfe çıkan Papillon,bir takım riskler konusunda arkadaşlarını uyarır.Zira yerin yüzlerce metre altındadırlar ve en ufak bir hata oldukça dar ve yıllardır kendi haline bırakılan bakımsız tünellerin çökmesine sebep olabilir.Öte yandan felsefe taşına daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştığını hisseden Scarlett,geçmişte kullanılmamış güvensiz dar bir tünelden geçmek konusunda ısrarcıdır.Papillon ise bunun son derece riskli olabileceğini söylese de yaşanan göçük sonrasında mecbur kalırlar.Nereye çıktığı belirsiz tünelde artık el fenerlerini ve bataryaları daha tasarruflu kullanmalı her türlü aksiliğe hazır olmalıdırlar.Yerin merkezine giden yolculuk giderek sıradışı bir hal alır.Çok geçmeden yalnız olmadıklarını anlayan kahramanlarımız,tuhaf olaylar yaşanmaya başlar.Scarlett ise cezbedici felsefe taşına ulaşmak için tüm gemileri yakmıştır.
İyi;Tipik bir grup genç temalı footage yapımlardan biri.Gizemli kurgu başlıca artısı.Mısır hiyeroglifleri,incilden alıntılar,kadim dillerde yazılmış metinler ve tabii simyanın olmazsa olmazı felsefe taşı...Tüm bunlara bir de yeraltı tünelleri ve akluofobi,klostrofobi eklenince izlemeye değer bir alternatife dönüşüyor.Bu filmi sevenler benzer atmosferde geçen;The Descent (2005),The Cave (2005) ve Urban Explorer (2011) yapımlarına da göz atabilirler...
Kötü;Vasat oyunculuk,aceleye getirilen final...
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

1Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. bu filmden hemen önce "la cueva" filmini izlemiştim, yine o filmi de bu siteden görmüştüm, bu filmi hiç beğenmedim hatta saçma bile geldi bana. la cueva bu filmden daha iyi.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!