Sphere (1998)

Fatih Varlık
1
Pasifik okyanusunun derinliklerinde etrafı mercanlarla kaplı büyük bir uzay gemisi olduğu keşfedilmiştir.Uzaylılara ait olduğu tahmin edilen ve sonar cihazlar ile halen içerisinden bazı sinyallerin alındığı bu devasa gemide,dünyevi olmayan varlıklarla ilk kez temas kurulacağını düşünülmektedir.Uzaylılarla ilk temas hususunda birkaç yıl önce hükümet için derleme bilgilerden oluşan bir rapor hazırlayan psikolog Dr.Norman gizli görev gereği bölgeye çağrılmıştır...
Olay hakkında herhangi bir bilgisi olmayan Norman kendisine söylenen uçak kazası hikayesine inanmamıştır.Bölgeye kendisi dışında alanlarında en iyiler olan astrofizikçi,biyolog ve matematikçinin de geldiğini öğrendiğinde ise büyük bir işin parçası olduğunu fark edecektir.Lakin ekipteki kişiler tanıdık isimler olup yakın zamanda hükümete verdiği savsak rapor doğrultusunda çağrılmışlardır.Yani bir nevi buraya davet edilmelerine Norman sebep olmuştur.Biyolog Beth,astrofizikçi Ted ve matematikçi Harry ile beraber okyanusun derinliklerinde yer alan uzay gemisi hakkında bilgi edinen kahramanlarımız,geminin üzerinde bulunan mercan tabakasından  yaklaşık 300 yıl önce buraya düşmüş olduğu sonucunu çıkarırlar.Ancak atmosferden düşen bu büyüklükteki bir uzay gemisinin okyanusun derinliklerine çakıldığından parçalanmaması ve okyanus tabanındaki basınç ve soğukluğa karşısında tek parça kalabilmesi hususunda henüz açıklayıcı bir teoriye sahip değillerdir.
Denizaltı ile uzay gemisini keşfetmek için kurulan okyanusun derinliklerindeki mini istasyona indirilen kahramanlarımız artık kaderleri ile başbaşadır.Zira Norman liderliğindeki ekip bu aşamadan sonra içerisinde ne olduğunu bilmedikleri uzay gemisine girmek ve sonrasında üslerine rapor vermek durumundadır.Hepsi de alanlarında son derece başarılı kişilerden oluşan ekibimiz bilim litaratürünü baştan aşağı değiştirebilecek olası bir uzaylı ile temas kurma konusunda epey heyecanlıdır.Bir an önce harekete geçen kahramanlarımız gemi ile ilgili beklemedikleri bazı bilgilere ulaşacaktır.Dahası gemide buldukları devasa bir küre son derece ilgi çekicidir...

İyi;Bilim kurgu yanında korku-gerilim öğeleri içeren en başarılı yapımlardan biri olduğunu düşünüyorum.Oyunculuk ve atmosfer son derece başarılı.Event Horizon filmine yakın bir kurguda ilerlese de özellikle ikici yarısı itibariyle farklılaştığını ekleyeyim.
Kötü;Event Horizon'da ki küre objesine benzer misyon yüklemek yapımın özgünlüğüne gölge düşürmüş.Son çeyrek daha değişik kurgulanabilirdi.Bu arada Altitude (2010) filminin hikayesinin bir kısmının da bu yapımdan alıntılanmış olduğunu dikkatlerden kaçmıyor.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

1Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!