Cosmos (2019)

Fatih Varlık
0

Cosmos (2019)
Kendi alanlarında oldukça başarılı olan üç astronom, şehir ışıkları ve gürültüsünün en minimum olduğu gece saatlerinde yıldızları gözlemlemek ve şansa yakalayabilecekleri olası radyo dalgalarını değerlendirmek üzere rutin bir şekilde organize olurlar. Kendilerine ait teleskopları, antenleri ve daha birçok pahalı teknik ekipmanla beraber yola koyulan kahramanlarımız, aralarında iş bölümü yaparak gecenin ayazına rağmen daracık bir alanda, arabanın içerisinde deyim yerindeyse teknolojik bir kamp kurarlar...
Cosmos (2019)
Doktora sahibi başarılı bir bilim adamı olan Harry, ekibin lideri aynı zamanda da itici gücüdür. Radyo dalgaları üzerine çalışmalar yapan Mike, yazılım alanında gelecek vadeden parlak bir bilim adamıdır. Programlama becerileri sayesinde gerçek zamanlı bir uzay haritalama sistemi üzerinde çalışmaktadır. Ekibe sonradan katıldığı ve kendinden emin tavırlarından ötürü Roy ile arası limoni olsa da elinden geleni yapmaya çalışan, yapıcı bir karaktere sahiptir. Uzun bir aradan sonra yeniden Harry' nin davetine yeşil ışık yakan ve yaşadığı sıkıntılı dönemlerin ardından yeniden görev bilinciyle hareket eden Roy, içine kapanık bir görüntü sergilemesinin ötesinde oldukça saygın bir mühendis olarak tanınmaktadır. Dahası Harry ile uzun bir mazisi bulunan kahramanımız, Roy' un sonradan dahil olmasına bariz şekilde bozulsa da ortak hareket etmeleri gerektiği bilincindedir. 
Kolları sıvazlayarak iş bölümü yapan kahramanlarımız, 'waterhole' olarak bilinen, sessiz bir elektromanyetik spektrumda uzay dinleme ve keşfetme işlemine başlarlar. Çok geçmeden mors kodu benzeri tekrar eden gizemli bir sinyal saptayan Mike, durumdan arkadaşlarını da haberdar eder. Öncesinde bunun önemsiz bir iyonosfer radyo dalgası olabileceğini düşünen Harry, Roy' un gözüne çarpan yörüngedeki uydunun konumundaki tuhaflıkları da hesaba katarak, daha dikkatli çalışmaları gerektiğini vurgular. Test amaçlı olarak, tespit ettikleri bilinmeyen kaynağa bir mesaj yollamayı düşünen Mike, bir şeylerin yolunda gitmediği hususunda neredeyse emindir. Öte yandan Roy ile arasını düzeltmeye başlayan kahramanımız, onun da yardımıyla sinyalin bilinmeyen kaynağını kendi geliştirdiği yazılım sayesinde deşifre edebileceğini düşünmektedir. Tam da işler yoluna girmeye başlamışken, bir dizi aksaklık yaşayan ve neredeyse pes etme noktasına gelen kahramanlarımız, en nihayetinde büyük bir keşfin arifesinde olduklarını hissine kapılırlar. Yıllar önce yaptırdıkları 'Astro-nuts' şapkalarını başlarına takan kahramanlarımız, yeniden takım olduklarını hissederek büyük bir gayretle işe koyulurlar. Üstelik bu sefer gerçekten de anlamlı bir sinyal yakalamayı başarırlar...


İyi; Düşük bütçeli bir yapım olmasına rağmen; sürükleyici kurgusu, diyaloglar, grup dinamikleri ve gizem seviyesiyle göz atılması gereken başarılı bir bilim- kurgu gerilim filmi. Durağan geçen ilk yarısının akabinde özellikle son çeyreği ve finaliyle göz dolduran, türü sevenlerin göz atması gereken bir alternatif.
Kötü; Ağır ilerleyen, süre olarak uzun bir yapım. Yer yer sıkıcı gelebilir.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!