Circle (2015)

Fatih Varlık
1
Circle (2015)
Karanlık bir odada, gizemli bir çemberin içerisinde elli yabancı gözlerini açar. İçlerinde farklı yaş gruplarından, farklı meslek dallarından ve hatta değişik ırklardan bireyler bulunan talihsiz kahramanlarımız buraya nasıl geldikleriyle ilgili hiç bir şey hatırlamamaktadırlar. 
Circle (2015)
Çok geçmeden her birinin ayaklarının altında birer kırmızı daire olduğu fark ederler. Hareket etmek istediklerinde ise daireden dışarıya adım atmanın ölümle sonuçlanacağını tecrübe ederler. Öte yandan odanın merkezinde yer alan kırmızı bir küre belirli zaman aralıklarıyla aktif hale gelip bir çeşit elektrik akımıyla içlerinden rastgele birini yok etmektedir. Bunun bir çeşit askeri deney ya da uzaylı istilası olabileceği konusunda kafa yorsalar da kapana kısıldıkları sistemin dinamiklerini çözmek hiç de kolay değildir. Neler olup bittiğini anlamak için beyin jimnastiği yapmaya devam eden kahramanlarımız, öncesinde neden seçildiklerini ve buraya nasıl geldiklerini sorgulamaya koyulurlar. Ancak kürenin iki dakikalık zaman dilimleriyle harekete geçtiğini ve içlerinden birini hedef aldığını keşfettiklerinde ise grup dinamikleri ve kimin hayatta kalmayı daha çok hak ettiği önermeleri devreye girmeye başlar. Çok geçmeden kürenin rastgele değil, iki dakikalık süre sonrasında grupta çoğunluğun yaptığı seçimler ile karar verdiğini anlarlar. Kahramanlarımız bir şekilde ellerini kullanarak oylama yapabilmektedirler. Bu sayede birini elemek ya da daha doğru bir ifade ile zaman kazanmak için birini feda etmek zorundadırlar. Birbirlerini tanımaya ve bu şekilde aralarında bir bağlantı olup olmadığını ve ne şekilde seçildiklerini anlamaya çalışan kahramanlarımız, ilk olarak zaman kazanma amaçlı yaşlıları eleyerek yola koyulurlar. Zaman ilerledikçe sona kalan kişi için kimsenin karşı oy kullanamayacağı ve bu sayede özgür kalabileceği ihtimali kuvvetlenmeye başlamıştır. Asıl sorun kimin sona kalmayı daha çok hak ettiğidir...

İyi; İnsan doğası ve psikolojisi üzerine; bencillik, hayatta kalma içgüdüsü ve feda etme gibi önermelerin yer aldığı, düşünsel açıdan alt metinlere sahip bir yapım. Grup dinamiklerinin ve karakter seçimlerinin başarılı bir şekilde aktarıldığı tek mekan gerilim filmlerinden biri. Oyunculuk fena değil, kurgu sürükleyici. Bu filmi sevenlerin Nine Dead (2009) yapımına ve En iyi 10 kapalı mekanda sıkışmış grup filmi sayfasına göz atmalarını tavsiye ediyorum.
Kötü; Genel itibariyle gizem seviyesinin vasat olmasından ötürü çok dikkat çekici bir yapım değil. Daha fazla zeka parıltısı görmek isterdim.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

1Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. Bence çok vasat bir film. Sebebi ise seyirciyi kandırması. Misal buna benzer bir film daha vardı, insanlar bir villaya kapatılmışlardı ve sırayla birbirlerini öldürüyorlardı. Sonunda bir kişi kalıyordu ve o kalan kişi tekrardan başka bir villaya geçip oyun en baştan başlıyordu. Bana kalırsa bu kolaya kaçmak. Gizemli olsun diye böyle yaptık diyen kişi yalan söylüyordur. Lovecraft eserlerinde gizem yaratmak için sizi cevapsız mı bırakıyor? Hayır.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!