Jacob's Ladder (1990)

Fatih Varlık
1
Jacob's Ladder (1990)
"Eğer ölmekten korkuyorsan ve hayata sarılıyorsan,hayatını almaya çalışan şeytanları görürsün.Ama kendinle barışırsan,o zaman şeytanlar gerçek bir melek olup seni bu dünyadan kurtarırlar.Her şey bakış açına bağlı."
Süper güç Abd'nin onyedi milyonluk küçük bir ülke olan Vietnam'da saplandığı bataklık sonrasında Pentagon ordunun direncini artırmak için yeni metotlar uygulamaya başlamıştır.Pilot uygulama olarak seçilen bir taburda ise Jacob ve arkadaşları büyük bir imtihan vermektedir.Büyük çatışmanın gerçekleştiği olaylı geceden sonra ise artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Vietnam cehenneminden dönen Jacob ruhsal bunalımlar yaşamaktadır.Derin uykulara dalan kahramanımız her defasında farklı düşler ve yanılsamalar ile uyanmaktadır.Gerçek ve hayal arasındaki ince çizgide dolaşan kahramanımız bilinçaltında kabuslarla dolu serüvenler yaşamaktadır.Bu noktada Vietnam savaşı sırasında dünyanın kaç bucak olduğunu öğrenen Amerikan askerlerinin alt üst olan psikolojisini işleyen yönetmen,ince dokunuşlarla Jacob'un bilinçaltına yolculuğa çıkmamızı sağlıyor.
Gerçekte ait olduğu dünya ve bilinçaltının uyarladığı yanılsımalar ile farklı hikayelerin baş aktörü olan Jacob, ruhsal olarak büyük buhran içerisindedir.Zira bazen hayatının merkezinde çok sevdiği eşi ve çocukları yer alırken kimi zamanda postanede çalışan Jezzie ile sanki başka bir boyutta yaşamını sürdürmektedir.Vietnam'da yaşadıklarını tam olarak hatırlayamasa da ailesini ve çocuklarını onlardan istemeden nasıl uzaklarda olduğunu bu olayla ilişkilendiren Jacob,giderek içe kapanmaktadır.

İyi;Hani bazı filmler vardır anlatılmaz yaşanır cinsten,işte tam da o eksene koyabileceğimiz en iyi psikolojik gerilim yapımlarından biri olduğunu söyleyebilirim.Özellikle ilk çeyrekteki tramvay sahnelerinin Silent Hill 3 oyununa ilham verdiği göze çarpıyor.Bunun yanısıra bilinçaltının gizem dolu derinliklerine uzanan yer yer gerçek ve hayal arasında ayırt edilmesi son derece güç olan bulanık bir atmosfer sizleri bekliyor.Tamamen özgün bir konu ve kurguya sahip bu yapımı beğenenler için Mulholland Dr. (2001) ideal alternatiflerden biri olabilir.
Kötü;Esasında fantastik korku öğelerinin yer aldığı ilk bölümün biraz daha üzerinde durulması daha iyi olabilirdi.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

1Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. Filmi, sitenin tavsiyesi üzerine izledim. Oldukça etkileyici bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle filmde ara ara görülen gerçek üstü yanılsamalar beni oldukça etkiledi. Başaralı bir film.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!