Les traducteurs (aka The Translators) (2019)

Fatih Varlık
0

Les traducteurs (aka The Translators) (2019)
Dünyaca ünlü çoksatan bir üçleme olan 'Dedalus' un son cildi basım hazırlığındadır. Dedalus sayesinde büyük bir servet kazanan 'Angstrom Yayınevi' nin sahibi Eric, son cildin tüm dünyada eş zamanlı olarak dağıtılabilmesi için işlerinin ehli farklı milletlerden dokuz çevirmeni özel bir gizlilik anlaşmasıyla işe alır. Dedalus' un en çok satıldığı dokuz ülkenin anadillerine çevrilmesi işini oldukça önemseyen ve kaliteli çeviriler için büyük meblağlar harcamayı göze alan Eric, çevirmenlerin gizlilik anlaşmasını kabul etmelerinin ardından, onları özel bir malikanede çalışmaya ikna eder.
Les traducteurs (aka The Translators) (2019)
Haftalar sürecek çalışma için hazırlıklı gelmelerini tembih eden Eric; cep telefonu, çağrı cihazı ya da internet bağlantısının kesinlikle yasak olduğu hususunda katidir. Dahası yeraltı sığınağı konseptinde inşa edilen tünelde, her bir çevirmen için oldukça konforlu kişisel dinlenme odaları ve bunun yanı sıra sinerjiyle çalışıp zaman zaman da kafa dağıtıp eğlenebilmeleri için ortak kullanma alanlarının da bulunmaktadır. Son olarak herhangi bir sızıntıyı engellemekten sorumlu güvenlik personelinin de onlarla kalacağı anımsatılır. İlk bölümün birer kopyasını dağıtarak çevirmenleri baş başa bırakan kahramanımız, medyanın büyük bir merakla beklediği Dedalus' un son cildinden iyi bir pr çalışmasıyla devasa paralar kazanacağından emindir. Ancak çeviri çalışmalarının hemen ilk günlerinde kitabın ilk on sayfasının internete sızdırılması ve mail kutusuna ulaşan anonim bir şantaj postasıyla neye uğradığını şaşıran Eric, çevirmenlerden birinin muhbir olduğundan şüphelenmektedir. Herkesin eşyalarının didik didik aranması hususunda emirler yağdıran kahramanımız, bir yandan sızıntıyı tespit etmeye çalışırken bir yandan da ardı arkası kesilmeyen yeni şantaj mailleriyle uğraşmaktadır. İstenilen miktar giderek artmakta, pasifiz durum daha fazla sayfanın internete sızdırılmasıyla cezalandırılmaktadır. Öte yandan sinirlerine hakim olamayan Eric' in paranoyaklaşması ve saldırgan tavrı, çevirmenler arasındaki iç çatışmalar ve ego savaşlarını da tetiklemeye başlar. Sızıntı tespit edilene kadar kimsenin gitmesine izin vermeyeceğini hararetle vurgulayan Eric, para kaybetmeye devam ettikçe, baskıyı daha da arttırır. Deyim yerindeyse kapana kısılan çevirmenler ise büyük tutku besledikleri Dedalus ve hayallerindeki işin, tam bir kabusa dönüştüğünden yakınmaktadır... 

İyi; Kurgu, atmosfer ve gizem seviyesi olarak oldukça başarılı bulduğum, kesinlikle göz atılması gereken bir yapım. Oyunculuk, sountrackler, diyaloglar, grup dinamikleri ve plot twistler başlıca artılar... 
Kötü; Sürükleyici bir kurguya sahip olsa da senaryonun biraz dağınık, kısmen karmaşık ve yer yer sıkıcı gelebileceğini hatırlatayım.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!