The Vigil (2019)

Fatih Varlık
0

The Vigil (2019)
Dindar Yahudiler binlerce yıldır 'nöbet' adını verdikleri bir ritüeli uygulamaktadır. Cemaatten birisi öldüğünde, cansız bedeni nöbetçi veya gözcü adı verilen bir kişi tarafından, ruhunu rahatlatmak ve onu görünmeyen kötülüklerden korumak için 24 saat boyunca izlenir. Nöbetçi genelde merhumun bir yakını olur, ama ücretli çalışan nöbetçiler de vardır.
The Vigil (2019)
Eskiden Yahudi cemaatine sıkı sıkıya bağlı olmasına rağmen farklı bir hayat kurmaya karar veren Yacov, yeni arkadaşlar ve yeni bir çevre edinme arayışındadır. Evinin kirasını ödemekte ve gündelik işleri için finans sağlamakta zorluklar yaşayan kahramanımız, zaman zaman Reb isimli cemaatten bir arkadaşı ile görüşmekte, onun iş tekliflerini değerlendirmektedir. Yacov' un artık sinagoga ve sohbetlere gelmemesinden ötürü arkadaşına ufakta olsa bir kızgınlık besleyen Reb, yine de onun iyiliğini düşünmekte, nöbetçi olarak adlandırılan iş için sık sık kapısını çalmaktadır.
Günün birinde 2. Dünya Savaşı'ndan ve soykırımdan kıl payı kurtulmuş, agorafobik bir hayat süren Mr. Litvak' ın ölümü üzerine Yacov' dan para karşılığı nöbetçi olmasını isteyen Reb, arkadaşını ikna etmeye çalışır. Bu ve benzer dini görevler sayesinde her ne kadar para için yapsa da onun yeniden cemaate yakınlaşacağını ve hayatına yeni bir perspektif katacağını düşünen Reb, oldukça ısrarcıdır. Sabahın erken saatlerinde cenaze görevlileri gelene dek sadece beş saat kadar orda kalması gerektiğini dillendirerek, istediği miktarda parayı ödemeyi de garanti eder. Halihazırda finansal olarak sıkıntı günler yaşayan Yacov, en nihayetinde teklifi kabul eder ve akşamın ilerleyen saatlerinde Mr. Litvak' ın evine doğru yola çıkar. Çok geçmeden oldukça eski ve metruk bir eve varan kahramanımız, Mr. Litvak' in cansız bedeninin masa üstünde durduğunu, evin hanımı olan Mrs. Litvak dışında başka kimsenin bulunmadığını keşfeder. Reb, bayan Litvak' ın ilerleyen yaşı ve bunama belirtilerinden ötürü günün neredeyse tamamını odasında uyuyarak geçirmekte olduğundan bahsetmiştir. Bu işi daha önce de yaptığından ötürü her ne kadar konforlu hissetse de sıkıcı bir gecenin kendisini beklediğinden emin olan Yacov, merhumun hemen yanı başındaki bir koltukta istirahat edebileceğini düşünür. Başlarda her şey normaldir, ancak çok geçmeden üst kattan gelen sesler ve birtakım yanılsamalar sonrasında ortam fazlasıyla tedirgin edici bir hale bürünür. Evde yalnız olmadığı hissine kapılan Yacov, para normal deneyimler yaşamaya başlar. Üstelik nöbetin bitmesine de daha çok zaman vardır...

İyi; Tek mekânda geçen, başarılı bulduğum atmosferik bir gerilim filmi. Oyunculuk ve gizem seviyesi olarak da ilgi çekici.
Kötü; Düşük bütçeli bir yapım olmasından ötürü efektler ve sahne geçişlerinde sıkıntılar mevcut.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!