Voyagers (2021)

Fatih Varlık
0
Voyagers (2021)
Gelişmiş gen teknolojileri ve seçilmiş donörlerden alınan yumurta ve sperm örnekleriyle, dış dünyadan ırak bir mekânda büyütülüp yetiştirilen bir grup çocuk, daha en başından itabaren özel bir proje için insan kaynağı oluşturmaktadır. Yer çekimsiz ortamda yaşama, uzay gemisinde kendi kendine yeten bir sistemi onarıp sürdürülebilir kılma, iş bölümü, bilim ve teknik konularında uzman seviyede olma gibi niteliklerle sil baştan eğitilen çocuklar, uygun yaşa gelmeleriyle beraber misyon için hazırdır. 
Voyagers (2021)
Yakın bir gelecekte, dünyaya alternatif yeni bir gezegen bulma gayesiyle yaklaşık 86 yıl sürecek uzun bir yolculuk deneyimleyeceklerdir. Kıdemli astronot Richard' ın da dahil olmasıyla misyon için harekete geçilir. Projenin uzun yıllar sürecek olmasından sebep, uzay gemisindeki çocukların birinci kuşak torunlarının yaşanılabilir gezegene ulaşması ve bu sayede insanlığın geleceğini garanti altına alması beklenmektedir. Önemli bir vazifeyle görevlendirilen Richard ise hem ilk birkaç sıkıntılı yıl için çocuklara göz kulak olacak hem de deyim yerindeyse bir iş bölümü hiyerarşisi oluşturup, gemide proje sonlanana kadar her şeyin yolunda gitmesini umduğu bir sistem inşaa edecektir.
Richard'ın yoğun gayretleri ve yapıcı doğası sayesinde iş birliğini ve düzenin devamlılığın önemini kavrayan çocuklar, aradan geçen birkaç yılın da akabinde kariyerlerinin başında genç astronotlara dönüşürler. İçlerinden üstün sorumluluk becerileriyle sıyrılan birkaçı daha fazla özveri gerektiren işlerle ödüllendirilir. Geri kalan büyük bölüm ise hiyerarşinin bütünlüğünü sağlamak için misyon bilinciyle hareket etmektedir. Ancak içlerinden ufak bir azınlığında çeşitli konularda rahatsızlıklarını gizlememesi grup dinamikleri açısından çeşitli rizikolar doğurmaya başlar. Her öğün içmek zorunda oldukları mavi sıvıdan tutup da angarya bir ton işin sırtlarına yüklenmesinden bunalan Zac önderliğinde ufak bir grup seslerini yükseltip, Richard' ın sinsice hizmet ettiği farklı amaçları olduğunu düşünmeye meylederler.
 Öte yandan uzun yıllardır takip ettiği gençlerin artık birer bireye dönüşmelerine şahit olan Richard ise özellikle Sela ve onun gibi kendisine düşkün birkaç takipçisiyle daha haşır neşir görünmektedir. Gerilimin alttan alta yükseldiği günlerin ardından Richard' ın bir kaza sonrasında vefat etmesi üzerine uzay gemisinde liderlik çatışmaları tetiklenir. Dürtüsel kararlar alarak komutayı ele geçirmeyi planlayan Zac, ciddi bir tehdite dönüşmektedir...

İyi; Sürükleyici kurgusu ve klostrofobik atmosferiyle, bilim kurgu gerilim severlerin göz atılabileceği bir alternatif. Grup dinamikleri, oyunculuk ve gerilim seviyesi olarak da fena değil.
Kötü; Moral, etik ve insan doğası üzerine daha zekice önermeler ve diyaloglarla donatılsa bir tık daha kaliteli bir yapıma dönüşebilirmiş. Özellikle son çeyreği itibariyle 'Battle Royale' vari sığ bir klişeye evrilmesi, potansiyelin ziyan edilmesine yol açmış.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!