Unknown (2006)

Fatih Varlık
6
Bir şeyleri keşfetmemizi vaadeden,gizemli atmosfere sahip filmler her daim ilgimi çekmeyi başarmıştır.İşte bu çerçevede son derece başarılı alternatiflerden biri olan "Unknown" baştan sona merak duygunuzu tetikleyebilecek kalitede.İşleyiş olarak tipik tek mekan yapımlarını andırsa da ufak bulmacalar çözmenizi ve gözlem yaparak tahminler üretmenizi sağlayan ideal bir gizem-gerilim filmi.
Birbirlerini anımsayamayan beş yetişkin adam kapıları kilitli büyük bir depoda uyanırlar.İçlerinde yaralı olan da sandalyeye bağlı olan da vardır.İşin garip tarafı hiçbiri buraya nasıl geldiği ya da niçin orada oldukları sorusunun cevabını bilmemektedir.Ayrı ayrı hikayeleri olsa da yollarının nasıl kesiştiği hususunda kesin bir sonuca varamamaktadırlar.Sonuç itibariyle deponun kilitli olduğunu düşündüklerinde içlerinden birinin yaralı olduğu ve bir diğerinin de sandalyeye bağlı halde olduğu hesaba katılırsa aralarından bazılarının kötü adamlar olduğu aşikardır.Etrafı gezinmeye başlayan kahramanlarımız boş kimyasal gaz tankerlerine rastlayacaklardır.Kimin ne amaca hizmet ettiğinin belirsiz olduğu bu köhne mekanda olası bir çatışma sonrasında,infilak eden bir kimyasala maruz kalarak hafızalarını yitirdikleri teorisi değer kazanmıştır.Şimdi önemli olan doğru safların bulunması ve kimin iyilerin kimin kötülerin tarafından olduğunun anlaşılmasıdır.


İyi;Mekan,sürükleyici kurgu,baştan sona gizem yüklü işleyiş.Ek olarak oyunculuğun da bir o kadar başarılı olduğunu eklemeliyim.Esasında hikaye olarak Rezervuar köpekleri,Cube ve Saw serisinden hafızalarda yer edinen sahnelerinin başarılı bir karışımı olduğunu söyleyebiliriz.Ancak şunu yenilemekte fayda var;bahsi geçen yapımları andırsa da özgün konusu ile izlemenizi tavsiye edebileceğim son derece başarılı gizem-gerilim eksenli bir alternatif.Sürprizlere gebe finali de cabası...
Kötü;Belki diyaloglar biraz daha çarpıcı olabilse,daha paranoyalı şekilde yansıtılabilse bir üst seviyenin filmi olabilirdi.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

6Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. İyi film ama sonunu pek anlamadım.Adam iyi mi kötü mü

    YanıtlaSil
  2. @Adsız
    Filmi izlemeyenler olabilir,spoiler vermek doğru olmaz.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.Sitenizi kısa zaman önce keşfettim ve bir süredir takipteyim.Size bir eleştirim olacak.Özellikle çoğu film incelemeniz positif.Neredeyse her filmi beğeniyormuşsunuz gibi geliyor.Örneğin bu film bence sizin övdüğünüz kadar başarılı bir film değil.bir sürü klişe barındıran bir filmi sanki bir baş yapıt gibi tanıtmak bu siteyi takip edip etmememen konusunda beni düşündürüyor.Uzun yıllardır bir korku fanı olduğumdan yıllardır iyi bir korku sitesi aramaktayım fakat şuana kadar maalesef ki böyle bir site bulamadım.Son zamanlarda sizin siteyi takibe aldım fakat baştada dediğim gibi her filmi övmek ve bazı laik olmayan filmleri başyapıt gibi göstermek gerçekten siteyi takip etmem konusunda kafamda soru işaretleri belirmesine sebeb oldu.Umarım kendinizi geliştirir ve eksik olan o korku sitesi siz olursunuz.

    YanıtlaSil
  4. @Adsız
    Yorum ve eleştirileriniz için teşekkürler.Bir film hakkında bir şeyler yazmanın ne kadar öznel bir şey olduğunun farkındayım.O nedenle beğenilerim sizler tarafından hoş karşılanmayabilir.Ancak anladığım kadarıyla vasat yapımları şişirerek daha iyiymiş gibi gösterdiğimden bahsetmişsiniz.Haklı olabilirsiniz.Sonuç itibariyle bu tarzın eseri olan onlarca üst düzey film olmadığı bir gerçek.(Mesela site arşivinde 250'yi geçkin inceleme yer almaktayken A1 puanı verdiğim yapım sayısı on küsür tane)O nedenle bazı yapımları biraz daha sevimli gösterdiğim doğru.
    Özetle yaşım gereği de olabilir,90'lı yıllardan günümüze süre gelen korku gerilim filmlerini mercek altına alıyorum.Epey film izledim ancak elbette benim de gözden kaçırdıklarım olabilir.O nedenle sizlerden gelebilecek film tavsiyelerine,incelemelerine ve olumlu/olumsuz görüşlere ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
  5. Sitenin arama motorundan ulaşamamadığım ve düşüncelerini merak ettiğim bir kaç film:

    Les 7 jours du talion,
    Noroi (2005),
    paranormal activity serisi ve
    paranormal activity 2:tokyo,
    The Holy Mountain (1973),
    The Texas Chain Saw Massacre,
    Apartment 1303,
    Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon,
    Bride of Chucky,Bunker,
    Trick or Treat,
    Cloverfield,
    Loft,
    Antichrist,
    Desu nôte,
    Secret Window,
    The Eye,
    Gui si,
    Hansel & Gretel (2007),
    Carrie 1976,
    Gidam 2007,
    Quarantine,
    The Ward,
    Creepshow,
    Poltergeist,
    El maquinista,
    Musallat,
    O (1990),
    Battle Royale,
    One Missed Call,
    Coming Soon,
    The Innkeepers,
    Suspiria,
    The Evil Dead,
    They Live,

    YanıtlaSil
  6. @Adsız
    Önerileriniz için teşekkürler.Güzel liste,hemen hemen tamamını izlemiştim.Zamanla incelemeleri eklerim.
    Bu arada isterseniz sizde konuk yazar olarak film kritiklerini burada yayınlayabilirsiniz.Detaylar ve sorularınız için iletişim bölümünü kullanınız.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!