Anthropoid (2016)

Fatih Varlık
0
Anthropoid (2016)
1938 Eylül' ünde Fransız, İtalyan ve İngiliz liderlerle Hitler arasında Münih' te bir konferans düzenlenir. Komşu ülke Çekoslovakya, Almanya' ya bağımlı olmadıkça, Hitler savaş tehditleri savurmaktadır. Çekoslovakya tek bir müttefikten dahi destek alamadan Almanya' nın korku salan ordularına karşı durmak zorunda kalır ve Almanya tek bir kurşun sıkmadan ülkeyi işgal eder. Bir yıl sonra Hitler, Polonya' yı işgal edince dünya bir kez daha savaşa tutuşur. Alman savaş girişimi için Çekoslovak fabrikaları son derece önemli görünmektedir ancak Alman yönetimine karşı mevcut direniş üretimi aksatmaktadır. Hitler, Nazi rejimine karşı direnişi kırması için üçüncü komutanını gönderir. İsmi Reinhard Heydrich olan komutan, insafsız yöntemleri yüzünden başka bir isimle anılmaktadır:"Prag Kasabı".
Anthropoid (2016)
İkinci Dünya Savaşı yıllarında Polonya' nın ardından en büyük dramlardan birini yaşayan Çekoslovakya' da, Heydrich yönetimi altındaki gestapo, adeta terör estirmektedir. İngiltere' ya taşınan Çek hükümeti ise müttefiklerden destek alarak varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Doğrudan hükümet tarafından görevlendirilen bir grup Çek direnişçisi asker, müttefikler tarafından Prag' a indirilir. Grubun içerisinde İngilizlerle iletişimi sağlayan radyo cihazları onarımını sağlayacak lojistik destek görevli askerle olduğu gibi, Jan ve Josef gibi son derece gizli bir amaç için sevk edilen subaylar da yer almaktadır. Jan ve Josef ilk olarak Çek halk direnişinden vatanseverliğiyle rüştünü ispat etmiş bazı ailelerin yanında kalarak, gizli görevleri için hazırlıklar yapmaya başlarlar. Hedefleri Heydrich' i öldürmek olan kahramanlarımızı son derece zorlu bir görev beklemektedir.  Zira Heydrich, Hitler ve Himmler' den sonra protokolde üçüncü isimdir ve doğrudan 3.reich' i temsil etmektedir. Katı ve tavizsiz çalışma metotlarından ve acımasızlığından ötürü 'Prag Kasabı' olarak anılmaktadır. Ayrıca Prag' da zırhlı araçla korunan yegane kişidir. Öncesinde suikast girişimi için Heydrich' i trende avlamayı düşünen kahramanlarımız, bu fikrin pek de uygulanabilir olmadığına ikna olurlar. Çünkü hedefleri gestaponun başıdır ve her an son derece iyi şekilde korunmaktadır. Dahası olası bir başarısızlık durumda bir sözüyle tüm masum halkı infaz edebilecek kadar da zalimdir. Son olarak Heydrick' in arabasını durdurup, çatışmaya girmeyi göze alan Jan ve Josef, son rötuşlar için keşfe koyulurlar. Ancak işler pek de planlandığı gibi gitmez...


İyi;
Atmosfer, mekan seçimleri ve oyunculuk olarak gerçekten dikkat çekici bir gerilim filmi. Savaşın izlerini arka planda taşıyan, tarihi gerçeklerle kurgulanan yapım yer yer sıkıcı sahne geçişleri barındırsa da kalitesinden ödün verdiği söylenemez. Ayrıca görsel efektler ve epik savaş sahneleri olmaksızın, sade ve realistik anlatımıyla oldukça beğenimi kazandığını ekleyeyim.
Kötü; -
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!