Split (2016)

Fatih Varlık
0
Split (2016)
Acı çekmiş ve parçalanmış insanların bizden bir eksiklikleri olduğunu düşünürüz, ya bizden fazlaları varsa?
Dr. Karen' ın özel hastalarından biri olan Barry, çoklu kişilik bozukluğundan muzdariptir. Esasında Kevin' in vücudunda yaşayan 23 farklı kişilikten biri olan Barry, kendi deyimiyle ışığı taşıyan yani diğer kişilikleri baskılayabilen karakter olarak Dr. Karen ile seanslara katılmaktadır.
Split (2016)
Dr. Karen' ın teşhisine göre sorunlu bir çocukluk yaşayan ve babasının tren garında onu terk edip bir daha dönmemesiyle farklı kişilikler geliştiren Kevin, psikoloji bilimi adına örnek çalışma teşkil etmektedir. Zira Karen, çoklu kişilik bozukluğunun sanılanın aksine bir hastalık olmadığını, aslında insan evriminin bir parçası olduğunu düşünmektedir. Çünkü bazı deneklerde aynı vücudu kullanan kişiliklerden birinin solak diğerininse sağ el kullanması çok rastlanan bir durum olmakla beraber, kimi zaman yaratılan kişiliklerin çeşitli genetik toleranslarına kadar farklılıklar taşıyabildikleri dahi görülmüştür. Bu noktada önem arz eden ve 23 farklı kişiliğin yansımalarını barındıran Kevin, daha çok Barry kimliğiyle Dr. Karen' a misafir olmaktadır. Moda konusunda oldukça entellektüel bir kişilik olan Barry, sıklıklar çizimlerini Dr. Karen ile paylaşmaktadır. Ancak son zamanlarda Barry' nin davranışlarında farklılıklar sezen ve zaman zaman gerçekten de karşısındakinin o olup olmadığını sorgulama gereği duyan Karen, Kevin' in bünyesindeki bazı tehlikeli kişiliklerin gün yüzüne çıkmasından çekinmektedir. Dennis ve Patricia isimli karakterler Kevin' in öfkeli tarafını oluşturmakta, hem kendisi hem de başkaları için tehlike teşkil etmektedir.
Bir doğum günü partisi sonrasında ansızın ortadan kaybolan üç kız öğrencinin kaçırıldığı şüphesi giderek güçlenmektedir. Aynı okulda okuyan ancak kişilik ve kültürel olarak pek de yakın olmayan kızlar, en son arabalarına binmek için gittikleri otoparkta görülmüştür. Arkadaşları tarafından tuhaf bulunan ve sosyal olmadığı için dışlanan Casey, kendilerini tutsak eden adamın takıntılı biri olduğunu, başlarını büyük bir belaya soktuklarını düşünmektedir. Kilitli kaldıkları odanın içerisinde kaçma planları yapan kızlar, bir yandan da Kevin' in farklı kişilikleriyle yüzleşmek zorunda kalırlar. Kurtulmak istiyorlarsa Kevin' in arkadaş canlısı kişiliklerinden yardım almalı ve özellikle Hedwig' in huyuna gitmelidirler...
İyi; The Sixth Sense (1999), Signs (2002), The Village (2004) ve The Visit (2015) gibi yapımların başarılı yönetmeni M. Night Shyamalan' ın son filmi. Farklı senaryosu ve atmosferiyle göz atılması gereken bir gerilim filmi. James McAvoy' un oyunculuğu muazzam. Bu arada finalde Unbreakable (2000)' a yapılan gönderme hoş olmuş :)
Kötü; Gizem seviyesi daha yukarılarda olabilirdi. Kurgu ve sinematiklerde eksiklikler var.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!