Upgrade (2018)

Fatih Varlık
0
Upgrade (2018)
Yakın gelecekte, siberpunk bir evrene konuk oluyoruz. Teknoloji kullanımın Moore yasasında ön görüldüğü gibi hızla gelişmesi sonrasında, biyoteknoloji ve biyomekanik konularında insanoğlu çığır açan yeni buluşlar üretmektedir. Akıllı ev konsepti ve bilgisayar kontrollü akıllı araçların çok ötesinde, son teknoloji ürünü pek çok alet edevat, insanoğlunun yeni bir çağa ayak basmak üzerinde olduğuna işaret etmektedir. 
Upgrade (2018)
Grey - Asha ikilisi mutlu bir birliktelikleri olan genç bir çifttir. Büyük bir teknoloji firmasında çalışan Asha' nın aksine daha konvansiyonel yollardan para kazanan ve evinin garajında tamirat işleri yapan Grey, kendi halinde bir adamdır. Günün birinde birlikte dışarı çıkan çiftimiz, zorba bir grubun acımasızca saldırısına uğrar. Asha' nın gözlerinin önünde katledilmesini izlemek zorunda kalan ve o uğursuz geceden felçli bir adam olarak sağ çıkan Grey, hezeyan içerisinde yoğun bir depresyona sürüklenir. Ne pahasına olursa olsun, eşini infaz eden manyak ruhlu katilleri bulmaya çalışan kahramanımız, bir türlü emniyet birimlerinden istediği desteği alamaz. İyiden iyiye çaresiz hisseden ve intihar etmeyi düşünen Grey, Eron isimli eski bir müşterisinin ortaya çıkmasıyla reddedemeyeceği bir teklifle karşılaşır. Büyük bir biyoteknoloji şirketinin sahibi olan ve çalışmaları gözlerden uzakta bir şekilde yürüten Eron, 'stem' isimli insanlığın geleceği olduğunu düşündüğü bir elektronik modül geliştirmiştir. Stem sayesinde, beyin ve organlar arasındaki bağın tekrar kurulabileceğini söyleyen ve artık tekerlekli sandalyeye mahkum olmadığını vurgulayan Eron, onay vermesi halinde ameliyatı hemen yapabileceğini de ekler. Öncesinde teklife şüpheci yaklaşan Grey, başka seçeneği olmadığını hatırlayarak, bir şans vermeye ikna olur. En nihayetinde ameliyat sonrasında ayağa kalkmayı başaran ve hiç olmadığı kadar sağlıklı hisseden kahramanımız, bunun büyük bir lütuf olduğunun farkındadır. İşin ilginci, çok geçmeden 'stem' in kulak zarına ses dalgaları göndererek onunla iletişim kurabildiğini öğrendiğinde ise şaşkınlığını gizleyemez. Dahası, steam çevresindeki uyaranları algılayabilmekte, pratik hesaplamalar yaparak sorunları rasyonel bir şekilde hızla çözebilmektedir. Bedeninin hiç olmadığı kadar çevikleştiğini ve stem sayesinde daha önce hiç pratiği olmayan şeyleri bile ustaca yapabildiği keşfeden kahramanımız, hayat gayesi haline gelen, karısını öldüren çetenin peşine düşmeye karar verir...

İyi; Sürükleyici kurgusu ve ilgi çekici temasıyla, tipik bir 'Black Mirror' bölümünü andıran 'Upgrade' şans verilmesi gereken başarılı bir yapım. Bilim- kurgunun yanı sıra aksiyonda da hoşlananlar için ideal bir alternatif olabilir. Bu filmi sevenler Limitless (2011) yapımına da göz atabilirler.
Kötü; Gizem seviyesinin daha yüksek olmasını beklerdim. Son çeyrek daha farklı kurgulanabilirdi.
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!