Midsommar (2019)

Fatih Varlık
0
Midsommar (2019)
Ailesinin başına gelenler sonrasında büyük bir travma yaşayan Dani, erkek arkadaşı Christian' ın desteği sayesinde toparlanmaya çalışmaktadır. Vakitlerinin çoğunu beraber geçirmeye başlayan gençler, Christian' ın üniversiteden arkadaşlarıyla planladığı tatil hazırlıklarının ortaya çıkmasıyla ufak bir gerilim yaşarlar. Kız arkadaşını yalnız bırakmak istemeyen kahramanımız, arkadaşları bu fikre pek sıcak bakmasa da Dani' yi de planlarına dahil etmek zorunda kalırlar.
Midsommar (2019)
Üniversitede antropoloji bölümü okuyan ve aynı zamanda ortak bir öğrenci evinde kalan Christian ve arkadaşları, yaz döneminde hem eğlenceli vakit geçirebilmek hem de tezleri için uygun bir ortam bulabilmek umuduyla İsveç' in kırsal bir alanında bulunan Harga topluluğunu ziyaret etmeye karar verirler. Her ne kadar Dani' nin de zoraki bir şekilde geziye dahil olması biraz canlarını sıksa da Christian' ı sık boğaz etmemek için uyumlu görünmeyi deneyen gençler, kararlarştırdıkları gibi uçakla İsveç seyahatine başlarlar. Grubu yönlendiren ve aynı zamanda Harga topluluğununda bir parçası olan Pelle, uzun yıllar sonra ailesini göreceği için çok sevinçli olduğunu dillendirmeden edemez. Harga topluluğunun naif insanlarından oluşan, moderniteden ve teknolojiden uzak bir sosyal yapılanmaya sahip olduğunu söyleyen Pelle, arkadaşlarının tezleri için de bu gezinin oldukça ilgi çekici olacağını düşünmektedir. Dahası Hargaların hayatı dört parçaya bölen bir yaşam döngüleri olduğunu ve bu sayede mutluluğun formülünü keşfettiklerini de söyler. Öte yandan uçak seyahati ve ardından uzun bir kara yolculuğu sonrasında Harga topluluğunun yaşadığı kırsal bölgeye ulaşan kahramanlarımız, etrafta tek renk giyinmiş, dost canlısı bir imaj çizen bir grup köylüyle tanışırlar. Asıl kasabaya henüz ulaşamadıklarını söyleyen Pelle, arkadaşlarıyla yöre halkını tanıştırmayı da ihmal etmez. Etrafı şaşkın gözlerle kolaçan eden Christian ve arkadaşları, bir yandan da Pelle sayesinde olabildiğince çok bilgi toplamaya çalışmaktadır. Harga ahalisi her yaştan bireylerden oluşan homojen bir topluluk görüntüsü çizmektedir. En nihayetinde ormanın orta yerinde izole bir alana ulaşan kahramanlarımız, yaz için şenliklerin burada yapılacağını ve onlara tahsis edilen yerde konaklayabileceklerini öğrenirler. Eşyalarını yerleştiren ve toplulukla kaynaşmaya başlayan kahramanlarımız, çoğunlukla eğlenceli görünse de zaman zaman garipsedikleri bir takım ritüellere de şahit olurlar. Kafasında bazı soru işaretleri beliren Dani, çıkıntılık yapıp arkadaşlarının huzurunu kaçırmak istemese de bir yandan da gördüklerini hazmedebilmekte zorlanmaktadır. İlk birkaç günün sonrasında ise daha da keyif kaçıran bazı şeyler gözlemlemeyi sürdürür. Öncesinde her şey yolunda gitse de Harga topluluğunun farklı emelleri ve ajandaları olduğu gün yüzüne çıkmaya başlar...


İyi; Atmosfer, sinematikler ve oyunculuk olarak oldukça başarılı bulduğum, kurgusal olarak da zaman zaman yavaş ilerlese de gerilimin an ve an tırmandığı, göz atılması gereken ilgi çekici bir yapım. Gizem seviyesi de tatminkar. Bu filmi sevenler The Sacrament (2013) yapımına da göz atabilirler.
Kötü; Filmin süresi bir tık daha kısa olabilirdi ya da tempo daha yüksek...
Editör'ün Puanı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!